Geleneksel Türk Usulü Mercimek Çorbası

Çorba için Malzemeler
500 gr kırmızı mercimek, 30 gr tereyağ, 1 adet havuç, 1 adet limon, 1adet soğan, 1 adet patates,2 lt su, 20 gr tuz.
Yapılışı
Mercimek bir kabın içinde bulanıklığı gidene kadar soğuk suyla iyice yıkanır ve süzülür. Bir tencere ile mercimek ocağa konulur. İçine 2 lt su ilave edilir. Ayrı bir yerde patatesin, havucun ve soğanın kabukları soyulur. İnce dilimler halinde doğranıp çorbanın içine atılır. Limon bıçakla ikiye bölünür.Çekirdekleri çıkarıldıktan sonra çorbanın içine atılır. Kısık ateşte 1 saat kaynamaya bırakılır. Sonra içinden limonlar çıkarılır ve çorba blendır ile çekilir. Tel süzgeç yardımıyla süzülerek başka bir tencereye alınır. Tereyağı küp şeklinde kesilip çorbanın içine atılır. Sonra tuz ilave edilip ocaktan alınır.
Karamelize Soğan için Malzemeler
2 adet soğan, 10 gr tereyağ.
Yapılışı
Soğanlar jülyen doğranır. Bir tavada tereyağı ile karamelize olana kadar sotelenir.
Kruton ekmek için malzemeler
2 dilim tost ekmek, 5 gr tereyağ.
Yapılışı
Tost ekmekleri kenarları kesildikten sonra küp doğranır ve eritilmiş tereyağı üzerine gezdirildikten sonra tepsiyle fırına sürülür. 170 derecede kızarana kadar pişirilir.

Ege Usulü Taze Baharatlı ve Zeytinli Balık Çorbası

Ege usulü taze baharatlı ve zeytinli balık çorbası için malzemeler
100 gr orta boy karides, 1 adet havuç, 1 adet tüp kalamar, 2 kg ahtapot, 1 adet soğan, 2 adet defne yaprağı,5 gr tane kara biber, 20 mlt zeytinyağı, 100 gr somon fileto, 100 gr domates sos (tarif için Kadayıf Börek reçetesine bak! ), 1 adet levrek fileto, 3 adet midye, 10 gr siyah zeytin, 10 gr taze fesleğen, 5 gr taze kekik, 5 gr tuz, 50 gr tereyağ, yarım bağ, çıtır ekmek dilimi, 2 litre balık suyu.
Yapılışı
Ahtapot bir küvetin veya tepsinin içine konulur. Ayrı bir yerde havuç ve soğan iri doğranıp ahtapotun içine atılır.Defne yaprağı, sarmısak ve tane kara biberde ilave edilir. Sonra zeytinyağı ve 2 su bardağı su konulup tepsinin ağzı alüminyum folyo ile kapatılıp önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 1 saat tutulur. Sonra ahtapot çıkarılıp suyla soğutulur ve kollarındaki vatosları elle sıyırılır.Daha sonra küp doğranıp beklemeye alınır.Ayrı bir yerde bıçakla kalamarlar küp doğranır. Karideslerin kafaları ve kabukları elle temizlenir. Sonra bir bıçakla karideslerin sırtı çizilip içi temizlenir, yıkanır ve onlarda küp doğranır.Levrek filetonun derisi çıkarılır. Levrek ve somon küp doğranır. Tavayla su ısıtılır ve balık parçaları bu suda haşlanır. Su çorba yapımında kullanılmak üzere muhafaza edilir.Tencereye tereyağ ve küp doğranmış kalamar konulup kapağı kapatılır. Kalamarlar pişmeye yakın midye ve karidesler ilave edilir. Bir müddet sotelendikten sonra domates sos ilave edilir ve kapağı tekrar kapatılır. Bu şekilde kısık ateşte 5 dk kaynadıktan sonra balık haşladığımız su ilave edilir. Sonra balık parçaları ve ahtapot parçaları atılır. 5 dk bu şekilde kaynadıktan sonra çekirdeği çıkarılmış siyah zeytinler ve ince doğranmış fesleğen ve kekik atılır. Sonra tuz ve değirmen karabiberle tatlandırılıp ocaktan alınır. İnce kıyım roka ve zeytin ezmeli flat bread ile servis edilir.

Buğdaylı Ballı Balık Çorbası

Malzemeler
200 gr buğday, 1.5 kg levrek, 300 gr soğan, 1/2 demet maydanoz, 1/2 demet nane, 90 gr tereyağ, 60 mlt sirke, 50 gr buğday nişastası, 3 adet yumurta, 200 gr limon, 2 gr safran, 10 gr tuz.
Yapılışı
Bir gün önceden buğday ıslatılır. Ayrı bir kapta safran ve sirke üç saat dinlendirilir. Buğday beş bardak su ile kaynatılıp piştikten sonra süzülür. Balıklar temizlenip tuzlanır. Soğanlar kalın halka şeklinde doğranır. Maydanoz ve nane kabaca doğranır. Tencerede tereyağ eritilir. Soğanlar kavrulup sonra maydanoz ve nane eklenip kavurulur. Altı bardak su ve iki fincan sirke ilave edilip kaynatılır. Hazırlanan bu su başka bir tencereye süzülür ve balıklar kısık ateşte kaynatılır. Balıklar çıkarılıp etleri ayrılır. Balık suyu yeniden süzülüp temiz bir tencereye konulur. Kaynamaya başlayınca buğdaylar ilave edilir. Bir iki taşım kaynatıldıktan sonra kısık ateşe alınır. Ayrı bir kasede yumurta sarıları iki limonun suyuyla çırpılır. 2 kaşık nişasta eklenir. Biraz çorba ile inceltilip safranlı sirke de ilave edilip karıştırıldıktan sonra azar azar çorbaya yedirilir. Yoğunlaşmaya başlayınca tuz ilave edilir. Balık parçaları servis tabağına konulup üzerine çorba ilave edilir. İnce kıyım maydanoz ile servis edilir.
Call Now Button